Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Familie Lonneville

lonneville sint-kruis 1944

Op het einde van de Tweede Wereldoorlog (1944) sloegen de Duitsers grote houten palen in de weiden om het landen van geallieerde vliegtuigen te beletten. Generaal Rommel bracht toen een bezoek aan Sint-Kruis en verpoosde aan het gemeentehuis "De Zorge". Vanaf september tot december werd het Broek onder water gezet waardoor er grote schade werd toegebracht aan de landerijen en de dieren. De aardappeloogst ging verloren en de bieten zaten te diep in het water. Het was de tijd dat er met boot en vlot werd gevaren want het Broek was een "zeetje" geworden. Op de foto zien we Julia en Godelieve Lonneville als kundige roeiers voorbij de hoeve van landbouwer Focke varen. Een unieke foto uit een miserietijd !

Het huis van landbouwer Focke (op de achtergrond van bovenstaande foto) is er nog altijd. Wanneer je onze Aardenburgseweg uit rijdt en links afslaat richting Damme (in de Pijpeweg) dan is het de eerste boerderij aan je linkerkant (waar vroeger bloemen verkocht werden). Zie op het plan hieronder.

Aanvulling via mail van Charles Focke op 19/9/2014: "Op deze hoeve heb ik met mijn ouders en drie broers vanaf april 1945 gewoond. Ik was erbij toen deze foto genomen werd. Er zijn nog andere foto’s en een ander verhaal met deze boot. Ik ben bezig met deze op te zoeken om een verhaal voor de website van de WHSK te maken."

Charles Focke woont in de Moerkerksesteenweg, maar paalt met de achterkant van zijn domein aan onze straat met een stukje van zijn bos. Zijn vader, Marcel Focke, was lid van de laatste gemeenteraad van Sint-Kruis en hier te zien op deze website.

Lonneville sint-kruis hoge roker WO2
lonneville sint-kruis 1944

Nog een beeld uit de oorlogstijd. Jerome, Julia en Godelieve Lonneville staan samen met vrienden tussen de "vummen"paardebonen en de "graanschelven" en herinneren er ons aan hoe er toen aan veldarbeid werd gedaan. De schelven werden opgezet en afgedekt als bescherming tegen regen en wind.

(Bron: Sint-Kruis * René Duyck - 1987 tekst + beide foto's hierboven)

Hoeve De hoge roker

Hieronder een beeld van de sterk gerenoveerde hoeve De Hoge Roker, net buiten Brugge, in het verlengde van onze Aardenburgseweg (2011).

hoge roker hoeve Damme Legeweg

Godelieve Lonneville

Hoge Roker Damme hoge roker legeweg damme lonneville

(hierboven twee foto's vanop Google streetview omstreeks 2009, voor de verbouwingen)

Mevrouw Godelieve Lonneville vierde haar 103de verjaardag op 14 mei 2012 (geboren 12 mei) om 11.00 uur in WZC Berkenhof, Daverlostraat 170/98, 8310 Brugge. In de persberichten van de stad las een aandachtige volg(st)er van onze website:

"Godelieve Lonneville
Geboren in Sint-Kruis op 12 mei 1909 op de hoeve ‘De Hoge Roker’. Ze was het derde kind in een gezin van 5 kinderen. Op de hoeve hebben 3 generaties Lonneville gewoond.
Na het overlijden van haar zus Julia, verblijft ze sinds april 2008, samen met haar hond Beauty, in Service Residentie Berkenhof. Ze was er direct op haar gemak en wordt gesteund door vele vrienden.
Godelieve was stichtster en bestuurster B.J.B en bestuurster K.V.L.V. Ze is zeer sociaal geëngageerd. Op de boerderij was het ‘de zoeten inval’. Samen met broer Jerome en zus Julia zijn ze vele gelukkige jaren samengeweest op de boerderij."
 
Godelieve Lonneville overleed op 30 september 2012 in Assebroek. De rouwbrief kun je hieronder nalezen.
rouwbrief godelieve lonneville

Brugsch Handelsblad 20 mei 2011

lonneville sint-kruis Hoge Roker

Verbonden met de straat

aardenburgseweg straatfeest 2005

Godelieve beheerde lange tijd de hoeve die onlangs afgebroken werd in de Aardenburgseweg (zie foto hierboven, uiterst links op de foto). Zij verkocht ook, samen met haar zuster, het stuk grond aan Johan en An, Aardenburgseweg 11, waar zij hun huis ondertussen gebouwd hebben (rode huis rechts op de foto).

bron: foto gemaakt tijdens eerste straatfeest in 2005 door Benedicte

In de krant !

Godelieve Lonneville sint-kruis