Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Marguerite Van den Eynde


Marguerite verhuisde in juli 1950 van haar vroegere woonst in de Delaplacestraat in Sint-Kruis naar een huis in de Aardenburgseweg: het huis waar Patrick en Katrien nu wonen. Ze was actief in het culturele leven in Sint-Kruis. Zo was ze mede-organisator van de grote kunsttentoonstelling in de Bisschopsdreef.

In het tijdschrift Vlaanderen lezen we hier een bericht uit die tijd: "Van 5/7 tot 20/9 (nvdr: wellicht 1970) organiseert de Kulturele Raad van Sint Kruis, in samenwerking met de gemeente, een tentoonstelling van beeldhouwwerk in de Bisschopsdreef. Deelnemers zijn: Jan Franck, Mariette Jacobs, Leopold Van Esbroeck, Bonduel, De Clerck, Kulche, Spiliaert, Van den Branden, Vonck, Van Gijsegem, Rita Vandekerckhove en mogelijk nog een paar andere. Er wordt een mooi catalogus gedrukt, publiciteit in overvloed, wellicht opening door de Gouverneur, enz."

In hetzelfde tijdschrift was hier te lezen: "Een Openluchttentoonstelling voor beeldhouwkunst ‘Beeld en boom’ werd op 10/7 geopend in de Bisschopsdreef, door Gouverneur P. van Outryve d'Ydewalle. Het initiatief kwam van de gemeentelijke culturele raad. De receptie had plaats in kasteel Rooigem."

Marguerite en vriendin Jo in 1972

Jo en Marguerite in Kopenhagen in april 1972

Marguerite is een vriendin van Jo Van de Calseyde, die in de Polderhoeklaan woonde. Op deze foto zie je hen samen in Kopenhagen in april 1972, bij het beeld van HC Andersen. Hieronder zie je hetzelfde beeld nu, via streetview, in Kopenhagen.