Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

zulle in nederlandse krant

Hieronder zie je wat ze zulle laten zien:

Zulle-rokje

Ja, je leest het goed. Hier kun je nu ook een 'Zulle flared skirt' aanschaffen (nog enkele maatjes te koop!), voor als je graag 'strak in het rokje' zit..... Hier komt de dame zelfs het rokje showen (hoewel het rokje in de winkel uitverkocht is).

Zulle en etymologie

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997) in Van Dale Etymologisch woordenboek:

►zulle, zul [drempel] {sulle, sille [drempel, grondzuil] 1285} middelnederduits säll, oudengels syll (engels sill), oudnoors syll, gotisch gasuljan [stichten], naast oudhoogduits swelli (hoogduits Schwelle), oudnoors svill; buiten het germ. latijn solium [zitplaats], grieks selma [balk, zitplaats, dek (van schip)], litouws silis [wieg] (vgl. zuil).

J. Vercoullie (1925) in Beknopt etymologisch woordenboek der Nederlandsche taal

►zulle v., Mnl. sulle, sille + Ags. syll (Eng. sill), On. syll (Zw. id., De. syld), Go. werkw. ga-suljan (= stichten). Daarnevens Ohd. swelli (Mhd. swelle, Nhd. schwelle), On., De. svill: Germ. wrt. swel + Gr. hulía, Lat. solea = zool, solum, Oier. sol = bodem: Idg. wrt. su̯el: z. zuil en zool.

In het Vroegmiddelnederlands woordenboek:

SULLE
Woordsoort: znw.v.
Modern lemma: zulle
Middelnederlandsch Woordenboek: sille

Oudste attestatie: Brugge, West-Vlaanderen, 1282
Frequentie: totaal: 11, ambt.: 9, lit..: 2
Aangetroffen spelling: sille, zille (met Ingw. ontronding)
Flexie:     as     
Korte betekenis: drempel 

meer hier

Amstelveen

In Amstelveen is een Cafetaria die 'Zulle we' heet... Weet je er meer van? Heb je er foto's van? Kwam je er ooit? Laat het ons graag weten!

Zulle we in Amstelveen

Zulle op Nederlandse blog

Op deze blog stak 'Zulle' even zijn kop op:

Vlaams Woordenboek

vlaams woordenboek

Ook in het Vlaams Woordenboek komt het woordje Zulle voor. Lees hieronder hun definitie van het woord...

Zulle-kat

aardenburgseweg zulle kat in woorden

Zulle of drempel

Dat (verkeers-)drempels er niet overaal hetzelfde uitzien, weten we nu ook via de beelden die Roger speciaal voor onze site maakte:

Zulle: een riviertje

silly zulle

De Zulle, in het Frans Sille, is een bijriviertje van de Dender in de provincie Henegouwen. De plaatsjes Opzullik (in het Frans Silly) en Zullik (in het Frans Bassilly, dat kan vertaald worden als Beneden Silly) in de gemeente Opzullik (Silly) worden naar het riviertje genoemd.

(bron: wikipedia)
 

Zulle in Frankrijk

In veel landen is het een traditie om bij een bruiloft rijst te gooien, Franse bruiden echter slaan een ei stuk op de drempel van hun nieuwe thuis voor ze naar binnen gaan. Zo willen ze het geluk en gezonde baby's aantrekken.

Lees veel meer over kippen op onze kippen-pagina!

Uitdrukkingen met "zulle"

Hij zit tussen de deur en de zulle. - Hij zit klem; hij zit in de problemen.
Bij iemand de zulle platlopen. - (Te) vaak bij iemand komen.
De zulle is glad. - Er komen veel bezoekers daar. 
                              - Er komen veel mannen op de dochters af.
Over de zulle komen. - Aan huis komen.
 

Zulle-tip

Last van mieren???? Zet voor de zulle van je huis een streep met schoolkrijt, mieren lopen niet door het krijt heen.

Mooi nieuw woord

zullie zulle aardenburgseweg

Onlangs kreeg ik deze mail,
waarin een nieuw woord geboren werd:
zullie
Een samentrekking van Zulle en jullie.
Volgend jaar in Van Dale?
(12 jan. 2012)

Ook in Izegem gaan ze Ip de Zulle

ip de zulle Izegem

Het stadsbestuur en de 'Wijkraad achter de Kerk' slaan de handen in elkaar voor drie avonden volkse gezelligheid tijdens 'Ip de zulle'. 'Vroeger zaten de mensen tot 's avonds laat op hun zulle of dorpel. Ze vertelden verhalen en er speelde muziek op de achtergrond', schetst schepen Kurt Grymonprez (SP.A) de sfeer van weleer. 'Die sfeer willen we tijdens Ip de zulle opnieuw tot leven roepen.' De concertreeks die tweejaarlijks plaatsvindt - telkens als er geen editie van Izegem Zomert is - is in 2011 gepland op het Cyriel Tangheplein. Lees hier verder...

'In 2009 organiseerden we al op deze plek. De locatie is uitermate geschikt. Voordien vond het evenement plaats op wat nu een parking is in de Meensestraat.' Ip de zulle duurt drie vrijdagavonden. 'Vroeger waren het er vier, maar toen stak er een avondje cinema tussen. Dit hebben we nu afgevoerd wegens te weinig belangstelling. Bovendien zijn de eerste vrijdag van de maand augustus nog veel mensen met vakantie, wat sowieso al voor een mindere opkomst zorgde.'

Ip de zulle is er een eerste keer op vrijdag 12 augustus met Hans Mortelmans en Ernst Löw. De andere edities zijn op 19 augustus met Les Mecs du Nord en A Fan Fahre en op 26 augustus met Al Paone Band en dj duo The Modest Man. Het Cyriel Tangheplein gaat telkens open om 19.30 uur, de optredens beginnen om 20 uur. Om 23.30 uur gaan de dranktentjes dicht. Toegang gratis. De Wijkraad achter de Kerk zorgt tijdens de concerten voor de uitbating van onder meer de dranktentjes rond het grasplein.


Soms verschijnt (het woord) ZULLE ook op de meest merkwaardige plaatsen: Zoals hieronder op de blog van een amateur-fotograaf in Groningen...

zulle ???

Zulle heeft een drietal betekenissen, die ons bekend zijn:

Eerste betekenis

zulle in de betekenis van 'drempel'

Het is vooral deze eerste betekenis die ons inspireerde voor de naam van ons comité.

Tweede betekenis

Derde betekenis

(bron: Vlaams woordenboek)

zie ook: Hoehel