Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Hier kom je terecht in de Aardenburgseweg-berichten van 2014, gerangschikt per seizoen. Helaas blijken de eerste maandan van 2014 verdwenen. Veel plezier met het rondstappen in een jaar Aardenburgseweg-nieuwsjes...zomaar een straat in Sint-Kruis Brugge in België...

Sfeerbeelden fris-bee vrijdag 2 mei

Momenteel bezig....

Op 1-2-3 mei 2014 op de terreinen van de Gulden Kamer: Tom's Tourney. Lees meer...

1 mei 2014

400 000ste bezoeker ?.... Het moet deze nacht 'gebeurd' zijn....

Wie ? Wanneer ?


We vragen ons enkel af wie de 400 000ste bezoeker zal zijn en wanneer hij/zij zal langskomen ?

MAAR nu jij dit ook leest, willen we ook jou danken voor je bezoekje

& dank ook aan de website-bouwer Johan voor zijn dagelijks nieuws van

'up de ZULLE', 'over de ZULLE' & 'rond de ZULLE'

Thuis op zaterdag 17 mei ?


Wie geraniums bestelde, mag op zaterdag 17 mei in de loop van de namiddag een bezoekje verwachten... mèt de geraniums !

Tot dan !

Veel extra auto's
Veel ouders moeten hun auto in de Aardenburgseweg parkeren, én dan tot de Spycker wandelen om hun kinderen op te halen.

 

 

 

 

Dat zorgt ervoor dat ook soms eens een mooie retro-auto in onze straat te zien is. 

 

 

 

 

De werkers zijn wel volop aan het werk om een grove-keienlaag aan te leggen op het kruispunt. Zo zal wellicht het verkeer tijdens het lange weekend door kunnen van Aardenburgseweg naar Damse vaart. De Polderstraat naar het centrum blijft dicht. Het centrum bereik je vlot via de Polderhoeklaan, zolang fase 1 van de werken blijft duren...

Voormalig gouverneur: huis verkocht


Nog meer verbouwingen komen er aan! De grote woning van ex-gouverneur Vanneste in de Polderstraat is sedert enkele weken verkocht aan een jong koppel. Ze willen eerst wat verbouwen voor ze er gaan in wonen. Ze krijgen er tegen dan wellicht ook een volledig vernieuwde straat bij, voor hun deur...


►kort► Sinds maandag is de Dampoortbrug 1 onderbroken voor het verkeer. Wegens een elektromechanisch defect zal de brug mogelijk enkele weken afgesloten blijven voor herstellingswerkzaamheden. Dampoortbrug 2 blijft beschikbaar.

MyCom volgt je wifi-signaal


Mycom-winkels, zoals het vroegere computerwinkeltje in de Boogschutterslaan, volgt zijn klanten aan de hand van het signaal dat hun mobiele telefoon uitzendt. Er wordt bijgehouden hoeveel klanten er binnenkomen, hoe lang ze blijven en of ze al eerder in de winkel zijn geweest. Volgens hen is dit systeem voornamelijk bedoeld om in te spelen op wisselende drukte op de winkelvloer. Dat men hiermee de privacyregels overtreedt, bestrijdt de winkelketen. De winkels signaleren hoeveel wifi-signalen er per uur passeren. Slechts de aantallen zijn hierbij relevant. Zij benadrukken dat zij op geen enkele wijze persoonsgegevens van klanten opslaan of gebruiken.
Als gevolg van de negatieve berichtgeving over deze praktijken, zijn de winkels er nu wel toe overgegaan om de klanten middels een bordje op de hoogte te stellen.

 

Aardbeien in de straat


Ja, het is weer zo ver... vanaf vandaag zijn ze weer te koop in de straat aan 3,50 euro per bakje. Voorlopig nog in beperkte hoeveelheden... Je kan altijd bellen na 13u om te vragen of er nog aardbeien zijn OF om ze te reserveren: 050/36 13 56 bij Dirk Gilbert Aardenburgseweg 84 Men zegge het voort!

Verbouwen in de straat 1

Niet alleen aan (het begin van) de straat zijn (serieuze) werken bezig! Ook enkele buren zijn serieus bezig om het eigen huis te verbouwen. Hierboven zie je er enkele, die allemaal ondertussen al wat verder zijn met de veranderingen... Kijk maar eens aandachtig als je passeert ... op weg om aardbeien!

Woensdag stuurgroep


Woensdag 30 april is er terug Zulle-stuurgroep. We bekijken dan de aankomende sport-proeverijen waar iedere straatbewoner zal kunnen aan deelnemen in mei en juni. Dit jaar schreven we in voor klimmuur, watercocktail en bokwa. Later hoor je er meer van... Ook kijken we al uit naar ons zomerfeest, dat dit jaar gepland staat op zaterdag 30 augustus. We starten in de namiddag met de koffie en maken er dit jaar een heus avondfeest van.... Na de vergadering lees je er hier ongetwijfeld meer over en zul je kunnen inschrijven!

Kunst in de ruime buurt

Je leest het verhaal van Mia Alleyn hier. Meer werken van haar vind je hier.

 
mia alleyn zulle sint-kruis

Problemen 25/4/2014

Problemen bij het leggen van de buizen voor de transport van het oppervlaktewater. Bij het graven is een telefoonkabel (zie 1 op de foto) doorgetrokken. Twee andere leidingen zijn blootgelegd, maar niet geraakt: een waterleiding (zie 2) en een hoogspanningskabel (zie 3). Het blijken later op de dag allemaal oude leidingen te zijn, die niet meer gebruikt worden. Ondertussen konden ze al een tweede buis ook plaatsen.

polderstraat sint-kruis problemen leidingen
 

Buizen

polderstraat sint-kruis 2014polderstraat sint-kruis 2014polderstraat sint-kruis 2014

Met 14 naar de film

Vandaag trekken 14 Zullenaars naar de opening van het vroegere Cinema Novo, wat nu Mooov heet. Mexicaanse film staat centraal dit jaar. De openingsfilm is ook Mexicaans. De film wordt getoond in het Concertgebouw. Hier een voorsmaakje van de film die er te zien is:

MCC Cochin deel 3: overhandigen centen

De centen die in 2013 bijeen gespaard werden, zijn aan de initiatiefnemers overhandigd. Hieronder zie je enkele foto's van de ontmoeting in Indië.

MCC Cochin IndiŽMCC Cochin IndiŽ MCC Cochin IndiŽ

23 april 2014

Vanaf de vroege ochtend is er grote bedrijvigheid: de tarmac wordt verwijderd van het kruispunt Polderstraat-Aardenburgweg-Spijkerswegel.

polderstraat werken kruispunt met Aardenburgseweg sint-kruis brugge polderstraat werken kruispunt met Aardenburgseweg sint-kruis brugge
 

Veel jongeren (en hun ouders) zijn verrast: ze zullen vanmorgen te voet naar hun school moeten. Goed voor de conditie!

te voet naar De Spycker Wonderwijs school sint-kruis
 

Historisch moment

De (eerste) drempel wordt verwijderd: een historische moment! Het was immers de komst van die drempel die onrechtstreeks het beginpunt van ons Zulle-comité bepaalde: we waren ongeveer even oud, op enkele maanden na... De drempel leidde wel rechtstreeks tot de naam van ons comité: Van Zulle tot Zulle, waarbij zulle (in ons dialect) staat voor drempel. Lees meer...

zulle verdwijnt: Aardenburgseweg verliest historisch symbool in zijn straat in Sint-Kruis Brugge

Vanaf vandaag: Polderstraat deels afgesloten


Op dinsdag 22 april 2014 begint aannemer Cochuyt - De Smet uit Maldegem met rioleringswerken in de Polderstraat. De werken zullen uitgevoerd worden in vier verschillende fases. Fase 1 is het korte stukje tussen Polderhoeklaan en Aardenburgseweg. Als de weersomstandigheden meevallen, moet de aannemer met de 4 fases van de werken werken klaar zijn tegen 19 december. Eerste feit: het plaatsen van ... nog een (werk-)container:

Dwars

paard

Staat daar plots een paard dwars in onze straat... Dwarsrijder?

India-mcc deel 2

Het project dat ze met MCC steunen, wil de bouw van een schooltje realiseren. Eerder brachten ze geld bijeen met MCC Coachin voor de eerste verdieping. Dit jaar gingen ze kijken hoe het zit met de realisatie van de tweede verdieping. Dat zie je op de foto's hieronder:

MCC Cochin IndiŽ MCC Cochin IndiŽ: Belgische vrijwilligers samen met de Indische initiatiefneemsters

Kat van Mieke en Bart is terug

Ja, goed nieuws inderdaad: de kat is terug! Goed en wel. Ze werd gevonden in de Leopold De Bruynestraat (!). Ze had een kokertje aan met adresgegevens, en een dame belde Mieke op.

De Spycker fuseert


De scholen voor buitengewoon onderwijs De Spycker uit Sint-Kruis en De Boomgaard uit Assebroek bundelen vanaf 1 september 2014 de krachten. Samen zullen ze een nieuwe school vormen onder de naam Wonderwijs Brugge. Lees meer...

Ons Tuintje verhuist

ons tuintje sint-kruis brugge

Ons Tuintje, de kinderopvang uit de Pastorieweg (foto meteen hieronder) waar kindjes opgevangen worden van enkele weken tot drie jaar sloot op 15/4/2014 de deuren aan de Pastorieweg. Ons Tuintje is een afdeling van Kinderopvang Mariawende vzw Het is erkend en gesubsidieerd door Kind en Gezin, met een capaciteit van 87 kinderen. De opvang is actief sinds 1965. Het was tijd voor vernieuwing en uitbreiding. Er werd gekozen voor nieuwbouw in de Keizerstraat. Vanaf dinsdag 22 april wordt het eerste kindje verwacht in de nieuwe vestiging. Op paasmaandag zijn de ouders met hun kindjes welkom om het nieuwe gebouw te verkennen. 

ons tuintje sint-kruis brugge

Wie heeft kat gezien?

Mieke en Bart zijn hun 18-jarige grijze poes kwijt. Ze waren er enkele dagen niet en nu is hun poes er niet meer. Ze zouden hem heel graag terug vinden. De poes is grijs met strepen, mager en doof. Heb je die onlangs gezien? Werd ze overreden? Zag je ergens een dode poes? Bel Mieke zeker op haar gsm 0496/70.92.18 of 050/35 56 57 Ze zou het erg graag weten!

Strepen

Strepen worden getrokken op de rotonde. Nog echt handwerk, zo blijkt...

rotonde moerkerksesteenweg rotonde moerkerksesteenweg rotonde moerkerksesteenweg

Rotonde is klaar

Vandaag werden de laatste steentjes geplaatst én is de rotonde helemaal klaar: boton voor de auto's en een brede rode fietsstrook. Net voor de zon een laatste keer onderging op een volledig leeg en rustig rond punt, maakten wij nog deze foto. Eerstdaags passeren hier weer honderden wagens en fietsers....(klik IN de foto voor groter weergave)

Boven: bloemen op de rotonde
Onder: bijna afgewerkt: Het Anker in de Poldersstraat (gevel aan de achterkant)

Schaakstraat (2)

►kort►Het Brugse schepencollege buigt zich op maandag 5 mei over het drukke verkeer in de Schaakstraat. Door drie nieuwe handelszaken belooft het er nog gevaarlijker te worden. Lees meer...

Ik flits mee... (?)

ik flits mee

Er was veel om te doen de laatste weken: de actie 'Ik flits mee' werd snel overstelpt met plaatsen waar misschien wel eens zou mogen geflitst worden, volgens bewoners of passanten van die plaats. Ondertussen zijn 50.000 plaatsen vermeld op de site. 

Benieuwd of onze Aardenburgseweg ook van die plaatsen zou hebben? Inderdaad: ondertussen zijn er twee aangeduid, in het eerste stuk van de straat. Neen, niet door ons...

ik flits mee aardenburgseweg sint-kruis

Vuurwantsen

Ze zijn er terug! Je vindt ze in grote getale in de buurt van gevallen linde-takjes, van zodra het wat warmer wordt... Lees meer

Mia Alleyn

mia alleyn

Mia Alleyn woont in het begin van de Engelendalelaan. Ze neemt al enkele jaren deel aan 'Buren bij Kunstenaars'. Zo kwam ze ook op deze website terecht: iemand in de (ruime) buurt van onze straat die bezig is met kunst. We gingen langs en maakten een reeks foto's van haar werk. We vroegen haar ook om zichzelf aan ons voor te stellen. Die tekst lees je in onze kunst-bladzijden.

Veel meer werken van Mia Alleyn vind je op deze pagina.

Erfgoeddag

Op 26 en 27 april is het weer Erfgoeddag. Maak nu je keuze uit de 60 gratis activiteiten. Bekijk hier het Erfgoedprogramma 2014 voor Brugge.

Kruiden uit IndiŽ met Bro

Roger en Brigitte, Frans en Eliane waren terug in India. Ze waren zo vriendelijk ons wat foto's ter beschikking te stellen van hun reis in het voorjaar van 2014. We stellen je ze graag voor in drie wekelijkse afleveringen. Vandaag deel 1: kruiden uit Indië

Geregeld gaan een ploeg vrijwilligers maaltijden koken om centen te verdienen voor het project. De kruiden die gebruikt worden tijdens het koken komen uit India en kopen Roger en Brigitte daar ter plaatse. Hier zie je hen in Mamallapuram ( Oostkust Ė Tamil Nadu) waar ze hun kruiden halen: een mengeling van 10 kruiden waarvan een deel eerst is geroosterd bij de dorpsmolen. Daar maken ze dan poeder van.

MCC Cochin IndiŽMCC Cochin IndiŽ MCC Cochin IndiŽ

Let op: 30km/u


Je let er niet zo snel op, maar het is sedert een tijdje een feit! De Schaakstraat (langs de watertoren) was tot onlangs een straat waar 50/u was toegelaten. Dat is nu verleden tijd: er mag daar maximaal 30km/u gereden worden. Er is geregeld controle: wees dus extra oplettend!

►kort►Huis te koop in ... de Schaakstraat. Leuke en originele aankondiging...

inbraak

►kort►Dieven hebben dinsdagnacht 1 april in de freinetschool De Tandem in de Leopold Debruynestraat in Sint-Kruis 800 euro gestolen. Dat geld vonden ze in de kluis. Ook enkele enveloppes met geld van de ouders werden gestolen. ‘En er is heel wat schade aangericht’, klinkt het bij de getroffen school. Lees meer...

Centen voor achterbuur Dirk (zijn werk)

westervier brugge

(bron: Brugs Handelsblad * 4 april 2014) 
De website van UDL-brugge vind je hier.

Under the stars

Op 26 april is er terug 'Under the Stars' in de Aardenburgseweg: de Scouts geven een feestje in de frisse buitenlucht. Zie maar hier. Op het programma: *Givershit *TurboLeo (DB) *Graveyard Brothers (DB)... *Energetics *Boyscout Radio (St-Leo land) *Killing Kerlies (Kerlinga) *Slet & Vestel (DB)

under the stars sint-kruis scouts

Rotonde halfweg

De werken schieten goed op in de Moerkerksesteenweg: de kasseien liggen er al terug. Ook het ronde punt bij de kerk kreeg een constructie om de afwatering vlot te laten verlopen. Nu nog wachten op de afwerking...

Bloei bloei bloei

Meer lezen en meer foto's over kasteel Warren vind je hier.

Meteen ook meegeven dat je de geraniums kan verwachten op zaterdag 17 mei.


►kort►Ook kunstgrasvelden voor de Gulden Kamer. Lees meer...


 

 

►kort►Na achthonderd jaar zorgverlening in het vroegere Sint-Janshospitaal van Damme - en later in het rusthuis - trekken de zusters weg uit Damme. In mei verhuizen de rusthuisbewoners naar het nieuwe woon- en zorgcentrum de Stek op de site Stakendijke (vandaar de naam) in Sijsele. De Zusters verhuizen niet mee naar het nieuwe woonzorgcentrum, maar gaan in Brugge wonen bij de Zusters van de Potterie, die dezelfde kloosterregels volgen. (foto: Willy Vanhaerens)

MCC-nieuws

Het jaarlijkse verslag van de reis van Roger en Brigitte, met bezoek aan hun MCC-project in India, kun je hier lezen. Ook ontdek je daar het fantastische bedrag dat ze weer eens bij elkaar gespaard hebben, samen met de andere vrijwilligers. Verder ook melden dat zaterdag 04 oktober 2014 ‘Onze Indiadag’ in Sijsele staat. Noteer het nu al in je agenda!


►kort►Volgend jaar viert men de 200ste verjaardag van de Damse Vaart. De Damse Vaart werd in opdracht van Napoleon gegraven. De werken voor het graven van het kanaal zijn gestart in 1810 en vijf jaar later was een gedeelte van de Vaart klaar. Er komen allerlei feestelijkheden.

►kort► In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over op de zomertijd, we draaien de klok om 02.00 uur een uur verder. Door de overschakeling naar de zomertijd, kunnen we in de nacht van zaterdag op zondag een uurtje minder slapen. Frankrijk voerde in 1976 in de nasleep van de oliecrisis het zomeruur in, om energie te sparen. De Britse eilanden kenden het fenomeen al van voor de laatste wereldbrand. De Benelux volgde in 1977. Momenteel verzetten ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok. Het laatste weekend van oktober, dit jaar in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober, gaat het winteruur weer in en zetten we de klok een uurtje terug.

Moerkerksesteenweg

Ook een klein stukje Moerkerksesteenweg krijgt een nieuw wegdek. De straatstenen zijn ondertussen weggehaald. Veel stadsbussen stoppen en starten op die plaats en dat liet zich zien in veel wiebelende straatstenen. Die klinkers worden straks terug vlak gelegd. Het is ondertussen wel een zaligheid om op de rotonde te komen: "Zo heerlijk rustig" wist Wim Sonnevelt al in zijn tijd ...

Openbare fietspompen: volgende week

openbare fietspomp brugge markt

Op de Markt is vlak voor het Historium de eerste publieke fietspomp in gebruik genomen (zie foto hiernaast). De pomp is een ronde metalen kist, in het lichtblauw. Volgende week worden ook op ‘t Zand, aan de Smedenpoort, de Gentpoort, de Kruispoort, aan het station en op het dorpsplein van Lissewege fietspompen geïnstalleerd. Voor de acht toestellen betaalde de stad Brugge 16.000 euro. Lees meer...

Update: 404 geraniums zijn het geworden

404 geraniums zullen onze straat opfleuren deze zomer. Inschrijven kan niet meer.

Reynaert speelt 'Van je toegewijde zus'

hilde vonck reynaert sint-kruis toneelgezelschap

Mieke Verhaeghe tipte ons deze voorstelling van toneelgezelschap Reynaert:

"Zaterdag laatst naar productie toneel Reynaert geweest. "Van je toegewijde zus, Cécile" Aan te raden! Nog opvoeringen op vrij 28 en zat 29 maart om 20u in Gemeenschapshuis Moerkerkse steenweg 190 St.Kruis.
Op basis van foto's, prenten, brieven, in het Frans geschreven tijdens WOI door Cécile (en gespeeld door Hilde Vonck) die gouvernante werd bij de familie Ulrik de Pierpont en vrouw Adrienne de Visart de Bocarmé woonachtig in Kasteel Rooyghem....te St.Kruis!!! Deze verzameling schetst een tijdsgeest, geeft een schat aan feitenmateriaal en geeft ook inkijk in de psychologie van een jonge vrouw in oorlogstijd (hier in de Brugse regio en omstreken)."

Allen daarheen: er zijn nog kaarten!

Winnende kat

Op de kattenbeurs zondag 23 maart in Studio Hall won Lindsay Van Hulle uit Oedelem een prijs voor haar kat die je hieronder ziet. Meer foto's op haar facebook.

lindsay vanhulle  Silvermoonbengals

Eerste sfeerbeelden

Werken Polderstraat Sint-Kruis Brugge zijn begonnen met de heraanleg van de rotonde op de Moerkerksesteenweg...

polderstraat sint-kruis brugge polderstraat sint-kruis brugge

De langste gele streep van Brugge

Gele strepen: je ziet ze steeds minder. ze worden vaak vervangen door witte strepen. In onze buurt blijft de streep GEEL, wellicht zelfs de langste (weliswaar tijdelijke) gele streep van Brugge! Een streep forsythia aan de hoek van de Aardenburgeseweg en de Gemeneweideweg-Noord. Tenzij iemand ons zou tegenspreken... Lees meer...

Vanaf maandag: rondpunt aan de kerk onderbroken

Maandag beginnen de werken aan de rotonde langs de Moerkerkesteenweg, ter hoogte van de Boogschutterslaan en de Polderstraat. Op de rotonde liggen betonblokken los. Tegelijkertijd starten er werken in de Polderstraat, waar de rioleringen en het wegdek vernieuwd worden. Het fietspad rond de rotonde krijgt een rode kleur. De rotonde is niet bereikbaar tot en met 22 april. Het verkeer wordt gedurende de periode van de werken omgeleid.

Raskatten op zondag


Zondag 23 maart worden heel wat liefhebbers van raskatten verwacht in de Studio Hall. Ruim driehonderd katten verwacht uit binnen- en buitenland zullen te bewonderen zijn. De huiskatten worden gekeurd op verzorging en karakter. Toegangsprijs 6 euro voor volwassenen. Iedereen is welkom tussen 9 en 17.30 uur.

Albert Heijn komt op nauwelijks 3 km


De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn opent over enkele maanden een eerste vestiging in Brugge. De winkel komt aan de Sint-Pieterskaai 55. De Fun, die daar nu zit, verdwijnt. De winkel in Brugge wordt de twintigste winkel van de Nederlandse keten in ons land. De komst van Albert Heijn, op die drukke locatie waar al veel supermarkten zijn, belooft een echte prijzenslag te ontketenen.

Containers 3

Carnaval

FC Peperbusse

Op deze foto met de grijze kol is Adrienne, de dochter van Conny uit Aardenburg, in de Carnavalsstoet dit jaar. Wil je de stoet nog zien? Dan kun je nog twee weekends terecht: zondag 23 is het in Tiel, volgende week zaterdag 29/3 in Lissewege en zondag 30/3 in Oost Eeklo. Dan hebben de 'Brazilianen' het wel gehad...

Containers 2

Een nieuw plan voor een gemeentehuis in Knokke werd bekend gemaakt. Misschien kunnen ze wel enkele containers gebruiken uit onze straat??

Containers

Containertje hier, containertje daar...containertje overal lijkt het wel. In het begin van de straat staan op enkele honderden meter van rlkaar deze 5 containers... Kun jij ze allemaal thuiswijzen?

Van Zuylen: geheugenkoor


In het OCMW-woonzorgcentrum Van Zuylen vindt maandelijks een geheugenkoor plaats. Al zingend halen bewoners met dementie samen met familie en vrijwilligers herinneringen op. Tijdens de Week van de Vrijwilliger smeerde ook OCMW-voorzitter Dirk De fauw zijn keel. ‘Door samen te zingen, bloeien de bewoners open en herleven ze. Daarvoor zijn hun families en vrijwilligers onmisbaar.’ 

(bron: Het Nieuwsblad - KTB op donderdag 13 maart 2014)

Enkele foto's van het carnaval: St Kruis in BraziliŽ !


De carnavalgroep FC Peperbusse van St Kruis bij Aardenburg was er ! blits en bling !

De reporters uit de Aardenburgseweg uit St Kruis waren er ook bij !

Bekijk hier enkele foto's....

1 maart: complimentendag

Lees meer: http://www.bruggelokaal.be/artikel/complimentendag

 

Carnaval in Aardenburg

Conny houdt ons op de hoogte...
"De groep Peperbusse doet weer mee aan het carnaval. Het gekozen thema voor 2014 is Brazilië." (bv zie maar 2 maart in Knokke)
Conny zal er niet bij zijn dit jaar. Lees hier verder haar verslag...
Conny Benne Aardenburg Sint-Kruis

Geen water...maandag!


Wellicht ook het briefje gezien in je brievenbus: maandag 3 maart hele dag (9u tot 16u) geen water in Polderstraat en Aardenburgseweg....Ook op die dag starten normaal de werkzaamheden aan de Polderstraat écht. De voorbereidende werken zijn achter de rug!

Paddentrek in Polderstraat


Natuurpunt heeft zaterdag het startschot gegeven van de jaarlijkse paddenactie. Vrijwilligers helpen padden en andere amfibieën veilig de straat oversteken. Aan de Polderstraat hebben ze schermen geplaatst. Dat moet voorkomen dat amfibieën zomaar de straat kunnen oversteken. De amfibieën trekken jaarlijks van half februari tot eind april. Lees meer...

Superwerf op nog geen 10 km

Op 22 maart beginnen de werken aan de A11. Zelfde moment als de werken aan de Polderstraat, maar van een totaal andere orde! Drieënhalf jaar later zal Vlaanderen immers 12 kilometer snelweg "rijker" zijn. Tussen Brugge en Knokke-Heist zullen permanent tweehonderd werknemers aan de slag zijn.

Twaalf kilometer snelweg, vier aansluitingscomplexen, een kilometers lang viaduct en een handvol tunnels en bruggen. Het wordt een van de grootste Vlaamse infrastructuurprojecten van de voorbije decennia: op 42 maanden tijd zullen de N31 in Brugge, ter hoogte van de Blauwe Toren, en de N49 in Knokke Heist met elkaar verbonden worden.

Paul Jonckheere


Achterbuurman Paul Jonckheere uit de Polderhoeklaan formuleerde zijn mening over het derde spoor naar Zeebrugge. Deze week in het Brugs Handelsblad te lezen, maar ook hier online.

Cafetaria in Amstelveen

In Amstelveen is een Cafetaria die 'Zulle we' heet... Weet je er meer van? Heb je er foto's van? Kwam je er ooit? Laat het ons graag weten!

Krolf? Ja, je leest het goed...


Krolf is een mix van golf en croquet. Ze gebruiken het materiaal van croquet (stok en bal) en de spelregels van golf. De bedoeling is dat je met maximum zes personen tegelijkertijd een wedstrijdje speelt naar 8 tot 12 holes (gaten met 12cm doorsnede). De holes liggen onderling tussen de vijf tot veertig meter uiteen.

 

Laat dat nu net de nieuwste sport zijn die je op de terreinen van de Gulden Kamer kan spelen, deze zomer... Lees meer...

 ►Kort► Staat je fietsband een beetje leeg? Geen probleem, want je kan die nu pompen terwijl je ergens onderweg bent in Brugge. Lees hier waar je de openbare fietspompen in Brugge vindt. De dichtste (voor onze straat) staat straks aan de Kruispoort. Op de markt kun je nu al terecht. Het idee komt uit het Deense Odense.
►Kort► Het Damse Polderbal van Moeder Damse zal op zaterdag 15 maart plaatsvinden in de luxueuze tent op de weide van de manège de Blauwe Zaal tussen Sint-Kruis en Damme.
►Kort► De Brugse politie merkte op 6/2 tot tweemaal toe een wagen met drie mannen die zich verdacht gedroegen in Sint-Kruis. Toen de politie de wagen controleerde, bleek het om dieven te gaan die eerder die dag goederen en boorddocumenten uit wagens in Sint-Kruis hadden gestolen. De onderzoeksrechter hield twee mogelijke daders aan, de andere kon ontkomen.

Johan geeft uitleg aan Antoon op de voosrtelling 'buurtcheques 2012' in de Hallen

Gisteren►gisteren gingen Isabelle, An, Vera en Marleen van de Zulle-stuurgroep naar de stadshallen. Ze maakten er kennis met het nieuwe programma van de buurtcheques in 2014. Bij een eerstvolgende stuurgroep-vergadering in de straat zal dan gekozen worden aan welke activiteiten we zullen deelnemen én laten jullie dan zo snel mogelijk onze keuze aan jullie weten! Er werd afgesloten met meerdere Brugse Zotten... 

De stuurgroep stelt je voor...

Zulle-comitť stelt jullie voor: de ontbijt-foto's

Dagelijks verrassen we je met een nieuwe foto uit de reeks die Jurgen gemaakt heeft op het straatontbijt... Wie staat hier morgen te blinken? Come and see... Klik IN de foto voor een grotere weergave! Wil je de foto op zijn grootst zien? Rechtermuisklik IN de foto en kies: 'Openen in nieuw tabblad".


►Kort► De parochiale werkgroep ‘Male waar wij Wonen’ heeft geld en pakjes geschonken aan Poverello in Brugge. Het geld en de pakjes werden ingezameld door 55 kinderen van het koor en de school, die gingen sterzingen bij de bewoners. Lees meer...

►Kort► Zaterdagavond werd ingebroken in een appartement in de Blauwkasteelweg in Sint-Kruis. De inbrekers raakten binnen via het terras en doorzochten het appartement. Ze konden geld en juwelen buitmaken, maar werden verrast door de plotse thuiskomst van de bewoners. Die konden nog een dader van het terras naar beneden zien springen en weglopen. De politie startte een zoekactie, maar die bleef zonder resultaat.

►Kort► Gemiddeld zijn er in de centrumsteden iets meer dan 8 op 100 bewoners geen Belg. In West-Vlaanderen telt Oostende het hoogste gemiddelde met bijna 7 niet-Belgen op 100. Kortrijk telt er 6 op 100 en Roeselare en Brugge iets meer dan 4 op 100. In Oostende en Brugge zijn dat overigens het meest Nederlanders.

Extra foto's brand Polderstraat

brand polderstraat

donderdag 23 januari 2014 om 16u29 scheef A.D. op KW/Focus-WTV:
Sint-Kruis - Omstreeks half vier is de brandweer van Brugge uitgerukt voor een brand in de Polderstraat. Toen de spuitgasten daar aankwamen sloegen de vlammen al uit een bijgebouw van een huis. Niemand raakte gewond, maar de woning liep aanzienlijke schade op.

(A.D.)

Uit enkele foto's blijkt dat het bijgebouw volledig weg is. Het huis ernaast kon gelukkig gespaard blijven, ook al zijn er gesprongen ramen en wat waterschade.

Brand in Polderstraat + aanvulling

brand polderstraat Foto van KW/Focus- WVT

Overbelasting Polderhoeklaan

maximum 30/u in de Polderhoeklaan

Els Soetaert, bewoonster van de Polderhoeklaan, stuurde onderstaande mail naar de politie, in de hoop snel een verbetering van de situatie te breiken: "Onderwerp: Overlast Polderhoeklaan Geachte, Sedert de werkzaamheden en onderbreking in de Polderstraat wordt het verkeer omgeleid via onze Polderhoeklaan. Hierdoor ontstaat er een, onaangekondigde, enorme overlast betreft de snelheid waarmee auto's en lastwagens door de straat rushen. De reeds lange tijd opgelegde snelheidsbeperking van 30 km wordt hierbij zelden gerespecteerd. Uitkijkend naar een geschikte oplossing van uwentwege om dit probleem snel en grondig aan te pakken, groet ik u hoogachtend, Els Soetaert" Voorlopig kreeg ze nog geen reactie.

- Hopelijk zijn de werken sowieso snel voorbij, met dank aan de zachte temperaturen...
- Maar helpen jullie, Aardenburgseweggers, erop te letten ook zelf de 30u te respecteren, wanneer je de omweg maakt? Zou tof zijn!

Herstelling sleuf Aardenburgseweg

De elektriciteitskabels die van bij Antoon vertrekken en eerst de Polderstraat kruisen, veranderen terug van kant ter hoogte van het huis nr.1 in de Aardenburgseweg. Daarvoor moest een sleuf gemaakt worden. Deze werd op vrijdag 24 januari 2014 terug gedicht. Zo waren de bewoners in de ruime buurt weer verlost van het geluid van de stalen platen die er een dagje lagen én veel lawaai veroorzaakten. De buschauffeur was duidelijk verrast door de wegonderbreking en moest (proberen te) draaien...

dichten sleuf in aardenburgseweg sint-kruis bruggebus moet draaien in de straat

Voetbalterreinen Jong-Male komen er niet

►Kort►Raad van State blokkeert de twee (extra) terreinen voor jong-Male langs de Brieversweg, aan de overkant van het terrrein waar ze tot nu toe al twee velden hadden. Lees meer...


►Kort►Wellicht kijk jij ook al uit naar de reeks foto's van het ontbijt? Heerlijke retro-foto's van plezier makende buren in gekke kledij? Fotograaf Jurgen beloofde ze tegen het weekend! Uitkijken dus...

Voorbereidende werken volop aan de gang

De eigenlijke werkzaamheden aan de heraanleg van de Polderstraat zijn maar voorzien voor 3 maart, maar nu is men al volop bezig om alle elektriciteitskabels die vertrekken van de kabine, die bij Antoon in zijn tuin staat, te vernieuwen. Er wordt duchtig gegraven, maar straks gooien ze alles terug open: dan om de afwateringsbuizen te vervangen.

Hier kun je de bewonersbrief lezen met uitleg over deze werken.

 

►Kort►Het vroegere Sportsworld, dat al lange tijd leeg stond langs de Maalsesteenweg, wordt een Chinees restaurant met 320 zitplaatsen. In hetzelfde complex zit ook Brantano en JBC. Lees meer...

Deprimerendste dag van het jaar?

Vandaag is het Blue Monday (deprimaandag), een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De vader van 'blauwe maandag' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dat zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijdden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen. Lees meer hier en hier ►Kort►Bij voetbalclub Dosko Sint-Kruis hebben vandalen alle netten van alle doelen beschadigd. ‘Dit willen we nooit meer meemaken’, klinkt het in de club. Lees verder...


►Weetje► Sint-Kruis is de vierde grootste deelgemeente van Brugge met 15.955 inwoners. Brugge centrum (37.283), Sint-Andries (19.589) en Assebroek (19.532) zijn meer bevolkt. Zwankendamme is de kleinste met slechts 673 inwoners.

►Weetje► De twee bruggen aan de Dampoort gingen in 2013 gemiddeld 9 keer per dag open. In 2012 was dat nog 10 keer per dag. De keerzijde van de medaille was dat weggebruikers langer aan de brug moesten wachten omdat er vaker twee vaartuigen werden doorgelaten.

►Kort►Op vrijdag 17 januari 2014 even na zes uur 's morgens is brand uitgebroken in een leegstaand pand in de Leopold Debruynestraat in Sint-Kruis Brugge. De brand woedde tussen het plafond van de eerste en tweede verdieping. Het gaat vermoedelijk om brandstichting.

An krijgt de Zulle-steen

An is de voorzitster-trekster van het Zulle-comité. Daarom ook belandt de steen de volgende maanden in haar voortuin. Stop gerust even om hem goed te bekijken, bel aan om te zeggen hoe goed de steen daar wel staat én wellicht staat de koffie al voor je klaar...

Bekijk hier de vorige hoeders-van-de-Zulle-steen


►Kort►Sterzingen in Male

►Kort►Andere meningen over het kappen van oude bomen
                   op de site van ex-houthandel De Pourcq

Nieuwjaarsontbijt 12 januari 2014


 

Met ruim 50 buren schoven we aan bij de ontbijttafel in De Spycker-school.

De oprechte nieuwjaarswensen zijn gedeeld...

De retro-foto's zijn gemaakt...

Het glas is gehoffen op een gezond en vreugdevol NIEUWJAAR.

En meteen ook de 9de jaargang van ons Zulle-avontuur!

Nog even geduld voor 'de kiekjes'...

3 maart 2014

Op 3 maart 2014 starten de werken aan de heraanleg van de Polderstraat. Tussen 24 maart en 22 april zal ook de rotonde op de Moerkerkesteenweg ter hoogte van de Boogschutterslaan en de Polderstraat heraangelegd worden. De stenen liggen op heel wat plaatsen los en vormen een gevaar voor de fietsers. Ze zullen vervangen worden door beton dat langer meegaat. 

Ongeval langs Damse Vaart

Een 24-jarige Bruggelijng kwam op 6/1/2014 om het leven langs de Noorweegse kaai. Lees verder...

Nieuwjaarskind in Boogschutterslaan

In het AZ Sint-Jan werden in 2014 vijf nieuwjaarskindjes geboren: één van die kindjes is Victor Laloo, die op nieuwjaarsdag om 14.37 uur ter wereld kwam. Victor is het derde kindje van Eveline Bouuaert en Alexander Laloo uit Sint-Kruis. Een broertje voor Maxine (2008) en Emiel (2010). Eveline is de dochter van Seraphin Bouuaert, die het buurtfeest in de Boogschuttersstraat helpt organiseren. Hij is kapper. De vrouw van Saraphin, Lucienne Matthys, heeft net naast zijn kapsalon een lingeriewinkel: Bodice.

zulle 2014 voorjaar

We kleuren minstens twee keer per week enkele minuten lang je dag in alle tinten van de regenboog met berichten die haast vanzelf aan belang winnen zodra er kond van wordt gedaan. Een honderdjarige in de straat? Losliggende stoepstenen in Sint-Kruis? De muis blijft onaangeroerd. Een verloren gelopen hondje? Daar is die krop in de keel al. Keer op keer slaag je erin de empathie te voelen voor wat al bij al niet meer dan fait-divers zijn. Met een beetje menselijke warmte, een knipoog, een glimlach of -als Kerstmis en Pasen samenvallen- een combinatie van de drie. En eens per jaar is zondag pas echt zondag, als Zullenaars een lokale variant van Autoloze Zondag zien verschijnen. Dan is er ons straatfeest. Nu op naar nieuwe berichten in een nieuw 2014.

 

Terugblikken naar 2013 kan hier nog


► Hier vind je de video's van het kerstzingen 2013.
► Sfeerfoto's vind je dan weer op deze bladzijde.
► Hier onze vertrouwde bladzijde met actualiteit uit najaar 2013 uit de ruime buurt.
► Over ons jaarlijks ontbijt in januari lees je hier meer.

 

Lees hier de Aardenburgseweg-berichten van het late voorjaar 2014
 

Of ga nog verder terug en lees alle korte berichten van 2013:
winter 2013 * herfst 2013 * zomer 2013 * lente 2013 
(let wel: dit zijn blogs/dagboeken: je ziet eerst de recentste berichten en geleidelijk lees je oudere berichten als je naar onder scollt op elke pagina)